Voiko konkari aidosti uudistua?

”Johtaja on ainoa ammatti, jossa voi olla täysin metsässä tietämättä sitä itse”, sanoi asiakkaani, jonka tilanne oli pysäyttänyt. ”Aikamoinen yleistys”, sanoin minä kuitenkin kiinnostuneena, koska puhuja itse oli johtaja. Ammattivalmentajana huomioni osui siihen, että puhuja katsoi tilannettaan ulkopuolisena. Ensimmäinen uudistumisen askel on siirtyä omasta egosta kauemmaksi.

Voiko konkari – pitkän linjan ammattilainen, uranuurtaja, kaiken jo nähnyt ja kokenut, muiden tuntema ammattilainen – aidosti uudistua? Tämä kysymys on työyhteisön ajatuksissa, kun tarvitaan uutta meininkiä tai väistämättömät muutokset alkavat. Joukossa on junioreita ja senioreita, jotka kaikki vaikuttavat onnistumiseen. Jos kuitenkin konkari on juuri se, jonka tulisi johtaa joukkue uuteen vaiheeseen, ollaan tekemisissä melkoisen vakavan kysymyksen kanssa. Miten hän voisi johtaa uudistumista, mikäli itse jatkaa entisellä tavalla?

Oma vastaukseni otsikon kysymykseen on ”Ehdottomasti kyllä. Jos hän sitä todella haluaa ja näkee siinä itsensä kannalta mieltä.”  Muiden toiveesta ja ulkoisesta paineesta kenenkään uudistuminen ei onnistu – kun uudistumisella tarkoitetaan myös omien asenteiden ja tarkoitusperien arviointia ja tuunaamista. Kuka tahansa jaksaa jonkin aikaa käyttäytyä toisin  ja hehkuttaa uudenlaista kulttuuria. Mutta ”päälle liimattu” muutos ei kestä. Oman toiminnan muuttaminen ilman rehellistä sisäistä motivaatiota on lisäksi raskasta ja voi johtaa kuplimiseen elämän muilla alueilla.

Voisiko ajatella, että konkarikin kasvaa ihmisenä ja kehittyy työssään samoilla eväillä kuin muutkin? Tarvitaan jokin syy tai lähtökohta sille, että nyt todellakin on aika pysähtyä tai nyt olisi mahdollisuus oppia organisaation mukana. Ja tarvitaan luotettavia ihmisiä, jotka kykenevät palautekeskusteluun, auttavat itsearviointiin ja siitäkin eteenpäin – rinnalla. Kun keneen tahansa kohdistuu ulkopuolisia muutospaineita, ei tarvita syyttelyä eikä pakkoa, vaan erityisesti luottamusta ja turvaa.

Fakta on, että palautteen ulkopuolelle jääminen vääristää minäkuvaa. Käy niin, että alkaa nähdä itsensä erilaisena kuin muut.

Toisaalta olen iloisena havainnut, kuinka paljon yleisempää nykyisin on se, että ihminen itse hakeutuu henkilökohtaiseen valmennukseen. Motiivit ovat fiksuja ja niiden kanssa päästään yhdessä eteenpäin. Usein on niin, että työn tulokset huolestuttavat tai tulevaisuus huolestuttaa. Usein on väsymystä, mitä ei enää voi kiistää, stressiä, unettomuutta ja henkistä kärsimystä (tällä sanalla tilannetta harvemmin minulle kuvataan). On ristiriitoja ihmisten ja asioiden kanssa. Kuulen myös sitä, että ”into on kadonnut, usein hermostuttaa ja ottaa vaan päähän”.

Fakta on, että jokainen ihminen tietoisesti tai tiedostamattaan pyrkii tyyneyteen ja haluaa voida hyvin. Sekin on fakta, että jatkuessaan stressi kapeuttaa voimakkaasti ajattelua ja johtaa suoraviivaiseen tekemiseen.

Uudistuminen lähtee liikkeelle harkintavaiheella. Konkarilla se voi olla pitempi,  kuitenkin syy itsensä tutkimiseen tarvitaan – ja harkintaa kannattaa herätellä. Ammattivalmentaja osaa peilata, validoida ja horjuttaa so. auttaa harkitsemaan – pysyen itse neutraalina. Toisinaan se kuuluisa ”särö” auttaa, mutta valmentajan työhön ei kuulu säröjen tekeminen. Itse sovellan kognitiivisia menetelmiä, koska ne ovat tutkittuja ja toimivat.  Kun riittävän vahvat perusteet uudistumiselle ovat löytyneet, alkaa kova treeni. Kognitiivisessa menetelmässä hyödynnetään erityisesti ajattelun, tunteiden ja toiminnan yhteyttä – ja tutkitaan aitoja tilanteita. Faktantarkistus kuuluu kognitiivisten menetelmien ytimeen.

Fakta on, etteivät järkisyyt riitä sisäistettyyn uudistumiseen. Tarvitaan altistumista tunteille– omien ja muiden – ja auttaa valtavasti, jos uudistumisen perusteisiin liittyy tunteita. Tunteet herättelevät motivaatiota ja valmistavat ihmistä toimintaan. Niissä on valtavasti energiaa, jota kannattaa käyttää.

Mikä sitten estää konkaria uudistumasta? – Kokemukseni mukaan korkein muuri on pelkkä ajatus siitä, että ”olen tällainen ja tällaisena väistämättä pysyn”. Niin suuri on ajatusten voima.

 

Pirjo Nikkilä, Renewal trainer & coach

Missiona inhimillisten resurssien tehokkuus työelämässä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: