Tyhjyys minussa?

Miltä tuntuu olla eheä? – Työpaikoilla ja ystäväpiirissä haluamme tulla hyväksytyiksi sellaisina kuin olemme, siis millaisina? Mikä puoli minussa jää useimmiten varjoon ja tutuiltakin kohtaamatta? Toisaalta mitä puolta itsestäni huomaan tuovani esille ja mitä se palvelee? – Joskus kuvittelin, että ihmiseksi kasvaa keski-ikään mennessä, mutta omalla kohdallani matka jatkuu yhä.

Terapiassa tutkitaan itseä. Nykyisin moni aloittaa terapian tehdäkseen elämästään mielekkäämpää tai ymmärtääkseen itseään vähän paremmin. Esimerkiksi kiinnostava työ on voinut täyttää oman elämän niin, että yhteys omiin sisäisiin tuntemuksiin ja tarpeisiin on katkennut. Olo voi tuntua tunteettomalta, jäsentymättömältä tai ihan tyhjältä jopa väsyneeltä. Ikään kuin jokin osa itsessä olisi unohtunut tai jäänyt vieraaksi. Sen sijaan, että tuntisi elävänsä, onkin vain ”mielikuva itsestä”.

Taustalla voi olla myös itselle selittämättömiä psykosomaattisia oireita (esim. unettomuutta, päänsärkyä, kiputiloja) joille ei ole löytynyt lääketieteellistä selitystä. Joillakin meistä keho välittää tiedon siitä, että jotain puuttuu.

Tällaisiin olotiloihin haemme luonnostamme jonkinlaista helpotusta. Voi päätyä hoitamaan itseään lisäämällä entisestään työntekoa tai olotila voi kehittää erilaisia riippuvuuksia, joilla yritämme pitää itseämme koossa. Se, mikä ulospäin näyttää hienolta ja kadehdittavalta, voi sisällä tuntua kivireeltä tai kertakaikkisen tyhjältä.

Toisaalta motivaatio itsen kaikuluotaamiseen voi syntyä koska vaan! Itse tykkään ilmaisusta ”etsiä itseään”. Parhaimmillaan meillä on loppuelämämme tähän aikaa ja toisinaan oman terveyden priorisointi tulee kutsumatta ajankohtaiseksi. Tällöin terapiassa tutkitaan sekä niitä puolia itsessä, jotka auttavat huolehtimaan omasta hyvinvoinnista, että niitä puolia, jotka vähättelevät itsestä huolehtimista ja jotka pääsevät temmeltämään sitä isommin, mitä vähemmän on yhteyttä omiin tunteisiin.

Näin tunteettomuus ei tarkoitakaan tunteiden puuttumista, vaan yhteyden katkeamista niihin. On valtavan paljon syitä siihen, miten näin voi käydä. Joskus on helpompaa luoda mielikuvia – myös itsestä – ja uskoa niihin. Jotkut tunteet voivat olla myös niin vaikeita, että huomaamattaan liukuu pinnalla.

Terapiassa pyritään lisäämään oman eheyden kokemista. Siinä rakennetaan yhteyttä omaan sisimpään, mikä voi olla valtavakin voimavara eteen tulevissa risteyksissä.

Terveisin – Pirjo

Tähän blogiin minut innoitti Matti Keinäsen ja Minna Martinin kirja Mieli meissä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: